Begeleiding

Ik bied je begeleiding aan bij het omgaan met Verlies & Verdriet (rouw), Spanning (stress & burn-out), Negatieve gedachten & Nare ervaringen (trauma) of andere Levensvragen waar je alleen geen antwoord op weet. Dat doe ik op een open, liefdevolle, actieve en creatieve manier. Met gesprekken, ervaringen, werkvormen, opstellingen en activiteiten. Dat kan bij mij thuis aan de keukentafel, bij jou thuis of op locatie. Voel je welkom met je vraag, ik ga graag samen met jou op zoek naar een antwoord.

Verlies & Verdriet

Verlies en verdriet worden vaak in één adem genoemd, maar als je je letterlijk verloren voelt, dan kun je naast verdrietig natuurlijk ook bang, boos of depressief zijn. Het verliezen van een dierbare, je gezondheid of je baan, misschien je relatie of een waardevolle vriendschap, het maakt niet uit wat voor een soort verlies, het roept sowieso sterke emoties op. Sommige geven je de kracht om door te zetten. Andere om grenzen te stellen. Weer andere wijzen je op het stoppen met proberen in plaats van echt doen. Of ze wijzen je op de broodnodige rust die je te nemen hebt. ‘Verdriet wil gevoeld en rouw wil toegelaten worden’ is een bekende zegswijze. Wanneer je dat gedaan hebt, doorleefd hebt, de genode en ongenode emoties hebt toegelaten en gevoeld, als dat lukt, dan kun je de balans herstellen in jouw leven. Dan kun je je opnieuw verbinden met de wereld om je heen. Daar draag ik van harte mijn steentje aan bij.

Spanning

Stress = Spanning = gespannen zijn en dat hoeft zeker niet slecht te zijn. Om goed te kunnen presteren is een gezonde hoeveelheid spanning nodig, daar ga je van ‘aan’, zeg maar. Zoals een sporter vlak voor de wedstrijd begint, maar ook zoals jouw lijf ‘aan’ gaat wanneer je wakker wordt. Het gespannen zijn is pas een probleem wanneer je de balans tussen inspannen en ontspannen niet meer zelf in de hand lijkt te hebben. Met het risico om overspannen te raken. Overspannen zijn of burn-out raken heeft veel verschillende lichamelijke en geestelijke verschijningsvormen, waardoor het voor iedereen anders is. Ik help je graag deze giftige cocktail van ingrediënten uit te pluizen en zo voor jou weer een gezonde balans te vinden tussen inspannen en ontspannen.

Negatieve gedachten

Negatieve gedachten en nare ervaringen horen bij het leven, die komt iedereen tegen. De vraag is hoe je daar op een gezonde, voor jou goede manier mee omgaat. We hebben allemaal wel periodes dat het wat minder gaat. Wat minder vanzelf gaat. Dat het leven wat minder leuk is dan je wenst. Dan kun je gemakkelijk vervallen in piekeren, zelfkritiek, negatief denken en doen. Het effect daarvan is vaak dat je je ook minder goed gaat voelen. En dat versterkt weer je denken en doen en zo zit je zomaar in een negatieve vicieuze cirkel waar je alleen niet uitkomt. Ik kan dan samen met jou een uitweg zoeken en de cirkel doorbreken.

Nare ervaringen

Ook hebben we allemaal wel minder fijne dingen meegemaakt in ons leven. Soms heb je daar bewust op gereageerd, vaak onbewust. Die onbewuste reacties of beslissingen kunnen je versterken, een sterkere persoon van je maken. Helaas kunnen ze je ook, vaak ongemerkt, verzwakken of ondermijnen. Dan kun je je minder zeker voelen. Of kun je minder goed omgaan met de gebeurtenissen die je tegenkomt. Of minder weerbaar zijn tegen de werkelijkheid van elke dag. Toch kun je door te oefenen weer stap voor stap sterker worden. Ik ondersteun je bij al deze stappen op weg naar een gezonde manier van leven.

Andere levensvragen

Soms loop je vast in het leven door een situatie op je werk, privé of in jezelf. Ben je al vastgelopen of dreig je vast te lopen? Dan zijn er vaak oude patronen of blokkades die je in de weg zitten. De vraag die je jezelf dan hebt te stellen is: Welk gedrag is helpend en welk gedrag niet? Veel blokkades ontstaan door oud gedrag wat ooit, toen je nog jong was of in een heel andere situatie zat, nuttig was, maar nu niet meer. Daar zicht op krijgen en manieren vinden om het helpende gedrag te versterken, om juist weer in beweging te komen, is waar ik samen met je aan wil werken als begeleider.

Zingeving

Het kan ook zijn dat je verlangt naar meer vervulling of zingeving in je werk of je relatie of je leven in het algemeen. Misschien ben je op zoek naar meer liefde of bewustzijn op wie je werkelijk bent. Misschien loop je rond met een onbestemd gevoel rondom specifieke levensthema’s. Ook dan ben ik je graag van dienst om helderheid te krijgen over jouw huidige vragen.

Pijn & Lijden

Ik las ergens de zin: ‘Opgroeien is pijn leren lijden!’ Is dat zo? Pijn is een directe ervaring in het hier-en-nu. Je snijdt in je vinger, je voelt pijn en zegt: ‘AU!’ Lijden ontstaat door gedachten over de pijn en de daarbij naar boven komende emoties. ‘Dat heb ik weer!’ of ‘Dat k#@&$-mes!’ En als het lijden voortduurt, kan het zich vastzetten in je manier van denken en in je lichaam zelf en daar (nieuwe) pijnklachten veroorzaken. Om dit lijden te verlichten, kan het nuttig zijn om samen met iemand op zoek te gaan naar de bron. Het kan ook belangrijk zijn om het lijden zelf onder ogen te zien en te accepteren. Er is, helaas, niet altijd een duidelijke oorzaak-gevolg-redenering te vinden voor je persoonlijk lijden. Opgroeien is voor mij vooral pijn tegenkomen in je leven en er zo goed en gezond mogelijk mee leren omgaan. Zodat jij er geen last van hebt of zo min mogelijk lijdt. Daar teken ik voor.

Mijn begeleiding

De begeleiding die ik bied, is ervaringsgericht. Meestal denkt je hoofd sneller dan je lijf kan volgen, maar altijd voelt je lijf eerder dan je hoofd kan begrijpen. Daarom doen we samen praktische, speelse, fysieke, soms confronterende oefeningen, zodat je op een andere manier naar jezelf leert kijken. Inzicht door te doen, door te ont-moeten, niet alleen door te denken dus. En inzicht door de ontmoeting, van elkaar, van jouw binnenwereld, waar elk gevoel, elke emotie plek krijgt. Soms krijg je opdrachten mee om thuis of elders uit te proberen. Nieuw gedrag kun je alleen maar leren door nieuwe ervaringen op te doen, door de dingen anders te doen dan voorheen, toch?

 

Voel je welkom met je vraag, ik ga graag samen met jou op zoek naar een antwoord. De begeleiding kan bij mij thuis aan de keukentafel plaatsvinden, het kan ook bij jou thuis of op een samen te bepalen locatie. Het is allemaal mogelijk.

Kennismaking

Eerst hou ik een vrijblijvend kennismakingsgesprek van maximaal een half uur. Dat kan online. Zo kunnen we elkaar leren kennen, voordat je zeker weet dat je bij mij in begeleiding wil. En ik zeker weet dat je bij mij aan het juiste adres bent. Neem via dit mailadres contact met me op: info@idoopleiding.nl

Een gesprek (of sessie) duurt ongeveer 75 minuten per keer. Hoeveel gesprekken je nodig hebt? Zo veel als nodig en zo weinig als mogelijk is mijn motto!

 

Ido Rood, Mijdrecht.

Mijdrecht is een dorp midden in Het Groene Hart van De Randstad, tussen Vinkeveen, Wilnis & Uithoorn. Woerden, Hilversum en Hoofddorp liggen op zo’n 20 km afstand, Amsterdam op 25 km en Utrecht, Haarlem, Leiden & Gouda op ruim 30 km. Amersfoort en Almere liggen zo’n 45 km weg en Rotterdam en Den Haag op ruim 50 km.